Blogi

Ryhmäpuhe 13.9.2017

Julkaistu 19.9.2017. Kirjoittaja valtuusto

Ryhmäpuhe 13.9.2017 Helsingin kaupunginvaltuusto

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!
Me Perussuomalaiset osallistuimme strategianeuvotteluihin mutta kun selvisi, ettemme saa strategiaan meille tärkeimpiä asioita lainkaan, päätimme vetäytyä neuvotteluista.
Kaupunginhallituksessa käsitellyssä kaupunkistrategiassa on liian monta kipukohtaa. Ehdotus sivuuttaa nykytilanteessa muuttuneet turvallisuusongelmat, asettaa kantaväestön eriarvoiseen asemaan ja unohtaa omaishoitajat. Tällainen ehdotus ei ole perussuomalaisten mielestä kestävällä pohjalla.

Perussuomalaiset on myös huolissaan siitä, ettei strategiassa rajattu laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa vaan sitä koskeva kohta pudotettiin pois. Strategiassa tämä olisi ollut mahdollista estää pitämällä strategiassa lause, jonka mukaan ns. paperittomat eli maassa laittomasti oleskelevat saisivat sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen ja terveydenhuoltolain mukaisen kiireellisen hoidon ja ns. hätämajoituksen. Nyt sote-lautakunta on päättänyt, että piikki on auki maassa laittomasti oleskeleville ja olenkin varma siitä, että kutsua tullaan noudattamaan. Veronmaksajat tulevat tämänkin laskun maksamaan enkä helsinkiläisten äänestäjien edustajana voi millään tavalla hyväksyä sitä, että Helsingistä ollaan tekemästä jonkinlaista maapallon sosiaalitoimistoa.

Olin eilen infotilaisuudessa, missä puhujina olivat mm. sisäministeri Paula Risikko, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Keskusteluissa käsiteltiin mm. kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia eikä epäselväksi jäänyt se, että jos maahamme muodostuu entistä suurempi laittomasti maassa oleskelevien ryhmä, se vaikuttaa myös turvallisuuteen heikentävästi. Siksi pidän varsin vastuuttomana, että maailmaa aletaan taas pelastaa avaamalla avoin kutsu laittomasti maassa oleville saapua Helsinkiin – se ei tule toimimaan eikä palvele kenenkään etuja. Itse yli kymmenen vuotta erilaisissa kriisinhallintatehtävissä kriisialueilla palvelleena voi hyvällä omallatunnolla kertoa, että maailmaa voivat halukkaat pelastaa siellä missä sitä pitää pelastaa – maapallon väestösiirrot eivät ratkaise mitään vaan aiheuttavat lisäongelmia. Helsingin erilaiset turvallisuussuunnitelmat ja –ohjeet pitäisi päivittää vastaamaan nykytilaa välittömästi ja ottaa asiaa koskeva lause strategiaan.

Lisäksi strategiassa olisi pitänyt huomioida niin ikään sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että kunnat ohjaavat laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttoviraston puoleen mahdollisimman nopean ja tehokkaan maasta poistamisen varmistamiseksi.
PS-valtuustoryhmä katsoo, että laittomille maassa oleskelijoille tulisi tarjota vain lakisääteinen tilapäinen hätämajoitus ja kiireellinen terveydenhuolto siihen saakka, kunnes heidät on poistettu maasta.

Strategiassa korostetaan monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta, mutta ei mainita mitään suomalaisen kulttuurin ja tapojen ylläpitämisestä, vaikka juhlimme satavuotiasta Suomea. Onko omassa kulttuurissamme jotain vikaa? Itse en huomannut esimerkiksi Lähi-idässä asuessani, että monikulttuurisuus olisi kovin hyvin toiminut, mutta ehkäpä strategian hyväksyneet tietävät paremmin? Helsinkiläiset ovat muuten aina olleet suvaitsevaisia eli asia lienee itsestään selvä ilman erillisiä mainintojakin tyyliin ”hauki on kala”.

Lisäksi strategiassa mainitaan ulkomaisten tutkintojen ”joustava” hyväksyminen. En tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta kuulostaa pelottavalta – ainakin mikäli tarkoitetaan vaikkapa terveydenhuollon tutkintoja. Määrä ei korvaa laatua.

Strategiassa mainitaan, että Helsinki käyttää tarvittaessa erityiskohtelua. Valtuustoryhmän mielestä positiiviset erityistoimet ovat syrjintää. Eriarvoistumista pitää ehkäistä tasapuolisesti turvaamalla tukitoimenpiteet kaikille niitä tarvitseville helsinkiläisille. Strategiassa ei ole huomioitu omaishoitajia ollenkaan. Omaishoitoa tulisi kehittää ja lisätä osana muuta palveluvalikoimaa.

”Käytöstapoja joko on tai ei ole, niitä ei voi ostaa”, sanoi joku viisas joskus. Siksi pidänkin valitettavana ja outona apulaispormestarin Razmyarin strategiakäsittelyn yhteydessä Ylelle esittämiä kommentteja, joiden mukaan ”Perussuomalaiset ovat laiskoja”. Jokainen tässä salissa tietää, millainen julkinen raivo olisi puhjennut jos joku perussuomalainen olisi alkanut kylvää samanlaisia väitteitä apulaiskaupunginjohtaja Razmyarin viiteryhmästä. Mielestäni tuollaiset puheet eivät sovi tähän valtuustoon eivätkä varsinkaan apulaispormestarille.

Vaikka strategiassa on paljon hyvääkin, on siinä kestämättömän paljon tavallisten helsinkiläisten etujen vastaisia linjauksia. Perussuomalaiset eivät voi tällaista hyväksyä. Sanoudumme irti Vapaavuoren strategiasta, eikä se tule ryhmäämme tulevina valtuustovuosina sitomaan.

Perussuomalaiset esittävät strategian hylkäämistä.

Mika Raatikainen

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja

Tagit: kaupunkistrategia, perussuomalaiset, ryhmäpuhe Takaisin blogeihin »